Tuesday, January 15, 2013

Cerita lagi..~

Assalamualikum..

Bru lps exam, mata da mcm panda.. 
So nk releks kn otak ni ckit.. Semalam ibu request cm ne nk hadapi stress sbb org lain.. 
huhu sorry mummy, sy sndri xreti lg nk setel part tu..

But i can give a bit advice, ni berdasarkn ape my parents n the eldest from my family said..

1- Belajar kawal diri, especially panas baran seperti sy ;) Ustaz kate bykkn istighfar kalau marah sgt, usap2 dada.. or mungkin juga amik wudhuk..


2- Memaafkan mereka, dan cuba igt kebaikan diorang instead of keburukan..

3- Nk lg lega face to face conversation, mungkin menyebabkan pergaduhan yg lebih besar.. Tp berkesan jgk kalau kita berterus terang, n jujur..


4- Kalau kite bertindak mcm org tu, kite pun bodoh sama.. so act cool to win.. play with psychology, biar dy rase berslh ckit.. hehe.. Sabar adalah kuncinye..

5- Buat xtau je kalau dy xhabes2 membebel.. nnt smpai mse ok la tu.. layan kn je..


Itu je la kot setakat yg pika igt.. sekadar perkongsian..


<<IKLAN KEJAP>>


Gambar hiasan KETAM MASAK LEMAK
Resepi ketam masak lemak.. Kak Cipah kite ni da nk kawen insyaAllah April ni, semoga semua berjln dgn lancar.. Dy tny resepi ketam msk lemak.. pika pun blaja dr ibu dan Wan atok.. antara dua ni Wan la plg cerewet bab msk.. pergh cnfirm stress, tp hasil insyaAllah sdp.. Resepi dr Pahang la ni..

Bahan-bahan :

- KETAM ikut la brape ekor, jgn lupa cuci bersih2 especially bahagian bwh dy.. kalau termsuk dlm masakan rase pahit..

- CILI KAMPUNG (10-12 batang)

- SANTAN (sebijik kelapa)

- KUNYIT HIDUP (sebesar separuh ibu jari)

- BAWANG KECIL (5 ulas)

- bawang putih (seulas - 2 ulas)

- DAUN LIMAU PURUT / Serai dititik

- GARAM KASAR 

- Gula secukup rase

- Asam Keping (1 - 2 keping)

Cara-Cara:
-perah santan perahan pertama adalah pekat. dan perahan kedua sedikit cair.. seeloknye semua pekat.. lagi sedap.. Sgt digalakkan perah santan, sbb air tgn sndri tu yg enak nnt ;)

-tumbuk bwg kecil, cili kampung, bwg putih, kunyit, sedikit garam kasar..

-Susunkan ketam elok2 masuk dlm periuk. Masukkan santan agak2 ampuh dr ketam td..

-Masuk bhn2 tumbuk td..rata2kn bahan tumbuk tu pd ketam.

- Rincih(hiris) halus daun limau purut (2-3 helai) dan masukkan dalam periuk. kemudian asam keping, garam secukup rase dan gula ckit..

- Hidupkan api.. Timbuk secara berterusan kuah gulai tu smpai memdidih dan masak gulai tersebut.. Jgn terlepas walaupun sekejap, kalau x nnt minyak santan pecah.. Wan kate xcantik gulai tu nnt..
Part ni mmg penat, tp sile gigih utk dpt gulai lemak yg sedap..

SELAMAT MENCUBA <3

Wasallam




2 comments:

  1. woah kena try byk2 kali baru menjd ni.

    ReplyDelete
  2. Haha.. btul.. skali msk xkn jd trus, mesti ad kurang mne2.. trial n error.. Wan ckp msk kne teliti..
    Pd pika msk kne dgn kasih syg.. <3

    ReplyDelete